След като шефът на Tesla Илон Мъск обяви, че вече

...
 След като шефът на Tesla Илон Мъск обяви, че вече
Коментари Харесай

Колко енергия харчи биткойнът?

 

След като шефът на Tesla Илон Мъск разгласи, че към този момент няма да приема биткойни, тъй като цифровата валута употребява " безумно " количество сила, цената ѝ незабавно се срина от  50 000 евро до малко под 35 000 евро. Колко сила хаби биткойнът, коментира инвестор.бг.

Биткойните не се ръководят централно от банка, а децентрално от безчет компютри по света. Следователно е допустимо единствено да се реши, само че не и да се откри сигурно какъв брой сила изразходва цифровата валута и какъв брой въглероден диоксид генерира тя.

Безспорно е обаче, че потреблението на сила е забележителна - поради метода, по който работи биткойнът. Децентрализираните компютри записват непрекъснато всички преводи в база данни, по този начин нареченият блокчейн. Тя е като гигантска касова книга, в която могат да се видят всички 642 милиона преводи към днешна дата.

Компютрите непрекъснато се нуждаят от сила за своята активност и са възнаграждавани с нови биткойни за тяхното потребление, заради което работата им се назовава още „ рандеман “ (копаене).

Колкото повече долари или евро коства биткойнът, толкоз повече пари могат да бъдат извоювани от тази активност. И толкоз по-голям е тласъкът за хората да купуват мощни компютри и да ги трансформират в миньори.

Следователно възходящите цени постоянно обезпечават увеличение на потреблението на сила.

Има обаче един детайл, който понижава облагите: разноските за електрическа енергия. Колкото по-високи са те, толкоз по-малко си коства да се добива криптоваута. Ето за какво добивът се прави най-вече там, където разноските за електрическа енергия са ниски, да вземем за пример в Китай. И където електричеството идва от изкопаеми енергийни източници като въглища.

Така да вземем за пример Центърът за различни финанси в Кеймбридж се пробва да дефинира потреблението на електрическа енергия от валутата от 2019 година За задачата откривателите включват в своите калкулации редица параметри, като да вземем за пример енергийната успеваемост на компютрите и напъните, нужни за актуализиране на блокчейна.

Всичко това се влива в диаграма на уеб страницата на центъра и от няколко месеца кривите, представящи потреблението на сила на биткойн мрежата, сочат стръмно нагоре.

На база на прогноза за годината, съгласно откривателите, компютрите сега употребяват към 140 тераватчаса електрическа енергия - към една четвърт от потреблението на електрическа енергия в Германия да вземем за пример, само че над 3 и половина пъти над потреблението в България (38,6 тераватчаса за 2020 г.).

IT специалистът Алекс де Врис също предвижда сходни стойности. Холандецът демонстрира на уеб страницата си къде се намират множеството центрове за данни, които добиват биткойни. Въз основа на междинните местни излъчвания на CO₂ той дефинира какви излъчвания е евентуално да зародят.

Според неговото пресмятане мрежата на биткойна е виновна за излъчванията на към 56 милиона тона въглероден диоксид годишно. Това е съпоставимо с годишните излъчвания на Перу.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР